にほんご ちゅうきゅう
にほんの ファストフード 「すし」
Japanese fast food, Sushi
にほんの だいひょうてきな りょうりと いえば、すしです。
すしは ごはんの うえに いろいろな さしみを のせた たべものです。
すしは もともと にほんの「ファスト フード」でした。
じかんが ない とき、かんたんに たべる ものでした。
それが だんだん こうきゅうな りょうりに なりました。
しかし、さいきんでは また やすい すしが たくさん たべられる ように なりました。
しゃしんの 1ばんは マグロ。いちばん いっぱんてきな すしです。
2ばんは えび、3ばんは タコ、4ばんは いくら、さけの たまご、です。
その ほかにも いろいろな さかなが すしに つかわれます。
ちなみに、げんざいの すしの さかなは ほとんど かいがいから ゆにゅう されて います。
マグロは オーストラリア、パラオ、セイシェル、
えびは ベトナム、インド、マレーシア、
タコは モロッコ、モーリタニア、メキシコ、
この ほかにも せかいじゅうの ちいきの さかなや かいが すしの ために ゆにゅう されて います。
にほんの だいひょうてきな すしには いま せかいじゅうの ざいりょうが つかわれて います。
さて、5ばんは なにか、わかりますか。
しゃこです。これは とうきょうわんで とれた ものです。
Vob:
あります
to have / to be at, exist
ばん (-ばん)
number, No.
ベトナム
Vietnam
ちいき
region, area
ちなみに
for your information, in fact, incidentally
だいひょうてき
representative, typical
だんだん
one by one, little by little, more and more
で
particle indicating a place, or situation, scene, field, event involving an action
で
particle indicating range, amount, degree, period
どこ
where
どんな
what kind, what sort, what does it look?
えび
shrimp, prawn, lobster
ファストフード
fast food
が
particle indicating a subject or used in wa-ga structure
がいこく
foreign country
げんざい
present time, at present, as of (time)
ごはん
cooked rice / meal
ほか
other, another, else
ほとんど
almost, most, mostly
いちばん
No. 1, most, first
いえば
ba form of iimasu
いえば (-と いえば)
speaking of, talking of
いいます
to say, tell
いくら
salmon roe
いま
now, present, current
います (-て います)
(fp) expressing progressive or state
インド
India
いっぱんてき
general, common, ordinary
いろいろ
various, different kinds of, all sorts of
じかん
time
か (-か、)
(fp) making quoted embedded structure
かい
shellfish
かいがい
overseas
かんたん
easy, simple (adj.)
かんたんに
easily (adv.)
から
from
この
this (object)
こうきゅう
high-class, deluxe, luxury
これ
this
マグロ
tuna fish
マレーシア
Malaysia
また
also
メキシコ
Mexico
も
also, too
もの
things, object, substance, matter
モーリタニア
Mauritania
モロッコ
Morocco
もともと
originally
な
used with na-adjective
ない
nai form of arimasu
なん
what
なに
what
なります (-に なります)
(fp) expressing change, become, it will be
なります (-ように なります)
(fp) expressing change; become
に (-に なります)
(fp) expressing change, become, it will be
に
particle making an adverbial phrase
に
particle indicating a place where no action happens
の
particle used between two nouns
のせます
to put on
のせた
ta form of noseru
を
particle indicating an object
オーストラリア
Australia
パラオ
Palau
りょうり
food, cuisine, dish, cooking
さいきん
lately, recently
さかな
fish
さけ
salmon
されて
passive te form of shimasu
さしみ
Sashimi, sliced raw fish
さて
well ..., now ...., then ....,
セイシェル
Seychelles
せかい
world
せかいじゅう
all over the world
しゃこ
squilla
しゃしん
photograph
しかし
however, but
します
to do, play, forming shimasu verb
その
that (object)
そのほかに
another, others
それ
that
たべます
to eat
たべもの
foods
たべられる
potential root form of tabemasu
たべる
root form of tabemasu
たこ/タコ
octopus
たくさん
many, a lot of
たまご
egg
ため (-ために)
(fp) expressing purpose; for, in order to
と (-と いえば)
speaking of, talking of
とき (-とき)
(fp) when, in case, during, occasion, time
とうきょうわん
Tokyo bay
とれます
to be caught, be produced
とれた
ta form of toremasu
つかいます
to use
つかわれます
passive form of tsukaimasu
つかわれて
passive te form of tsukaimasu
うえ
on, above, over, top, upper
うみ
sea, ocean, beach
は
particle indicating a topic or a subject
わかります
to understand / to know, find out
や
A and B (and, something else)
やすい
inexpensive, cheap
よう (-ように なります)
(fp) expressing change; become
ゆにゅう (します)
(to) import
ざいりょう
material, stuff, ingredient
Comprehension Quiz
Choose the correct answer.
1. | すしは もともと どんな りょうりですか。 | |||||||
| ||||||||
2. | いまの すしの ざいりょうは どこで とれた ものですか。 | |||||||
| ||||||||
3. | 2ばんの ざいりょうは なんですか。 | |||||||
|
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